Een droeve dag

Een droeve dag

 

Ik had me werkelijk verheugd op de komende waterschapsverkiezingen. Niet zo verbazingwekkend voor een rechtgeaarde civiel technisch, waterbouwkundig ingenieur, die trots is op ons waterstaatkundige erfgoed.

 

Het waterschap (of Hoogheemraadschap of eigenlijk: een verzameling polderbesturen) vormt, sinds 1200, de oudste bestuurlijke laag in Nederland. Zonder dat zou Nederland niet eens bestaan hebben. Alle ”ingelanden” van een polder mochten meestemmen bij het kiezen van een bestuur; uiteraard hadden in die tijd de groten meer te vertellen dan de kleinen. Het buiten en op peil houden van het water was van levensbelang voor iedereen. En dat is niet minder, eerder meer geworden door de zeespiegelrijzing. En voor god en water was iedereen gelijk.

   

Achter de schermen verricht het waterschap een fundamentele taak voor Nederland. Het bestuur ervan werd gekenmerkt door deskundigheid en daadkracht; niet gestoord door godsdienst of politiek confessie. En voor het houden van droge voeten en het niet verzuipen van je groente in de moestuin moest uiteraard al eeuwenlang betaald worden. Een jaarlijkse “schouw” moest aantonen of jij je sloten wel goed schoon had gehouden voor een goede afvoer van het water. Aan iets wat al eeuwenlang goed functioneert, moet je niet aankomen.

 

Ik was dan ook zeer ontstemd over het plan van de PvdA om de waterschappen op te heffen en de taken onder te brengen bij de provincies. Gelukkig veranderde die partij, zoals wel vaker, van mening en ik dacht dat het gevaar geweken was. Tot ik vanochtend die brief op de mat kreeg voor de waterschapsverkiezingen. Het is nog veel erger dan opheffen; de waterschappen zijn volledig gepolitiseerd door de landelijke politieke partijen . Dit wordt de langzame marteldood van ons oude polderbestuur.

 

Natuurlijk, in het oude systeem wist je volstrekt niet op wie en waarom je moest stemmen.

De gekozen oplossing, het creëren van lijsten met een programma/visie, was goed bedoeld maar pakt volstrekt verkeerd uit nu de grote landelijke politiek partijen zich er aan verlustigd hebben. God en politieke confessie gaan de dienst uit maken bij de waterschappen. Iets wat we eeuwenlang buiten de deur hebben kunnen houden wordt nu op een achternamiddag binnen gehaald. God betere het en we gaan straks kaarsjes opsteken en veel over natuur wauwelen in plaats van onze dijken te versterken.

 

Waterschappen zijn regio gebonden dus was het onderbrengen bij de provincie minder erg geweest.  Meestal beslaan ze meerdere gemeenten. Kenmerkend voor de polder was het bestuur van onder af. Dat had dus gekund door die gemeenten een grotere rol te geven in plaats van de landelijke politiek.

En partijen met een “gemeentelijk belang” zoals de BPA zouden daar bij uitstek goed in gepast hebben.

Wij (en ikzelf) zullen ons over vier jaar actiever moeten opstellen.

 

Dan het stemadvies. Ik heb het www.kieskompas.nl gedaan en kwam daarbij uit op lijst 2. De VKKG: De Vereniging Kleine Kernen Gelderland. Wat waterhuishouding betreft behoort Amersfoort inderdaad voor 100% bij de Gelderse Vallei. Mag ik iedereen aanmoedigen vooral op deze lijst te stemmen. En nodig al u vrienden en kennissen uit hetzelfde te doen: hoort zegt het voort.

 

Leo Wagemans