Lekkende ambtenaar strop voor gemeente

Lekkende ambtenaar strop voor gemeente

1 december 2008 | Het Financieele Dagblad

Door: Eikelenboom, S.

Siem Eikelenboom

Amersfoort

Een voormalige topambtenaar van de gemeente Amersfoort heeft in april 2006 doelbewust vijf projectontwikkelaars getipt dat ze snel grond moesten kopen in Vathorst-West. Dankzij de tip waren zij de gemeente voor, toen die een wettelijk voorkeursrecht vestigde. De gemeente leed zo een strop van minstens euro 10 mln. Saillant detail: de ambtenaar die zijn geheimhoudingsplicht schond, is jurist en deskundige op het gebied van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg).

De gemeente Amersfoort werkt met vijf grote projectontwikkelaars samen in Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV), een publiek-privaat bedrijf dat bouwt op de Vinex-locatie Vathorst ten noorden van Amersfoort. Enkele dagen voor de gemeente in het diepste geheim recht van eerste koop vestigde, bleek het grootste deel van de grond door de partners te zijn opgekocht. Ze hadden prijzen betaald tot euro 70 per vierkante meter, het dubbele van wat de gemeente voor de grond zou betalen.

Uit een in oktober 2006 voltooid onderzoek van bureau Omniplan blijkt dat de projectontwikkelaars zijn gebeld door het hoofd van de afdeling Grondzaken en Planeconomie, Arnoud Ashouwer. Dit onderzoek is kort geleden openbaar gemaakt op aandringen van de Burger Partij Amersfoort (BPA).

De jurist Ashouwer staat bekend als zeer deskundig op het vakgebied. Hij is redactielid van het handboek Grondzaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en van het blad Vastgoedrecht. Als docent geeft hij al jaren trainingen, congressen, seminars en cursussen op dit gebied. 'Als er iemand weet hoe de Wvg werkt en dat je absolute geheimhouding moet betrachten, dan is hij het', zegt Hans van Wegen, fractievoorzitter van de BPA.

Na vijftien jaar als hoofd Grondzaken is hij in juni 2007 overgeplaatst naar de afdeling Vastgoed en Voorzieningen. Sinds september werkt hij voor een architectenbureau en projectontwikkelaar in Woudenberg. In een korte reactie verwijst hij naar het rapport van Omniplan. Dat concludeert dat de partners in OBV 'doelbewust en selectief' zijn ingelicht om juist verwerving door andere marktpartijen te voorkomen. Maar hebben de partners de gemeente dan niet opgelicht door zelf grond te verwerven? 'Leest u het rapport maar goed', is Ashouwers laatste reactie.

Pagina 15: mol in Amersfoort