Informatienota

Raadsinformatiebrief nr 162

Van

:

Burgemeester en Wethouders

Reg.nr.

:

2949260

Aan

:

Gemeenteraad

 

Datum

:

16 december 2008

Portefeuillehouder

:

Wethouder G. Boeve

Programma

:

3. Zorg, welzijn en wijkontwikkeling

Titel

Verbreding van de "heroverweging wijkaccommodaties "

Kennisnemen van

Een aantal ontwikkelingen en nieuwe inzichten leiden tot een verbreding van de  “heroverweging wijkaccommodaties”.

Aanleiding

Een van de opgaven uit het vastgestelde WMO - beleidskader, Amersfoort Ondersteunt, betreft “het bieden van ruimte voor ontmoeting in de wijk: accommodaties en wijkwelzijnswerk”. Om ontmoeting en ondersteuning mogelijk te maken spelen wijkaccommodaties een belangrijke rol. We maken  onderscheid in een wijkaccommodatie als basisvoorziening en als plusvoorziening. Een basisvoorziening voorziet in drie functies; ontmoeting, ondersteuning en informatie&advies. De plusvoorziening is gericht op een extra, actieve ondersteuning cq activering. Inmiddels vragen een aantal ontwikkelingen en nieuwe inzichten om een verbreding van de heroverweging wijkaccommodaties. Wij gaan dit allereerst voor drie wijken in beeld brengen.

De verkenning en de verwerking van de uitkomsten hiervan zullen april 2009 klaar zijn.

Kernboodschap 

De wenselijkheid van het volgen van een andere aanpak van de heroverweging wijkaccommodaties als gevolg van een aantal ontwikkelingen en nieuwe inzichten.

 

Het gaat hierbij om de volgende ontwikkelingen en nieuwe  inzichten:

1.         De wens tot het onderzoeken van de inrichting van een frontoffice van het WMO-loket op meerdere plekken in de stad, naast het stedelijke WMO – loket;

2.         De wens tot het ontwikkelen van een loketfunctie ( informatie & advies) van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) op wijkniveau, naast het stedelijke loket;

3.         De wens tot het benutten van “de wijkaccommodatie als Cultureel Ankerpunt”.

4.         De wens van een centraal punt in de wijk als het zgn. sociaal kloppende hart in de wijk. Hiertoe is een bundeling van functies en daarmee multifunctioneel gebruik van de wijkaccommodaties van belang.

De herijking van de rol en het functioneren van de wijkmeldpunten maakt onderdeel uit van de heroverweging wijkaccommodaties.

 

Een andere aanpak van de invulling van het actiepunt uit het WMO – beleidskader heroverweging wijkaccommodaties:

Samen met de partners uit de wijk zullen wij op basis van de kaders van de gemeente ( basis- en plusvoorziening, de inrichting van een frontoffice van het WMO loket op meerdere plekken in de stad en CJG loket op wijkniveau), kijken naar de rol en functies van de huidige wijkaccommodaties. We brengen ook in beeld waar de drie functies (ontmoeting, ondersteuning en informatie&advies) vanuit andere gebouwen met een maatschappelijke functie in de wijk worden ingevuld. Tevens gaan we na of en op welke wijze deze functies effectiever gebundeld kunnen worden. Dit met als doel de krachten meer te bundelen en een centraal punt als het zogenaamde sociaal kloppende hart te kunnen ontwikkelen. We gaan  redeneren vanuit de bewoner, de klant. Hoe en waar kan de “klant” het beste bediend worden? Zoals al eerder opgemerkt zullen wij daar waar de bewoners  minder in staat zijn om de vraag te stellen of zelfs te herkennen, extra actief ondersteunen om deze bewoners te activeren.

 

Consequenties

De verbreding van de heroverweging wijkaccommodaties levert op:

·         Het goed en afgestemd voorzien in de functies ontmoeten, ondersteunen en informatie & advies op wijkniveau.

·         Een effectievere en efficiëntere benutting van de wijkaccommodaties. Dit in afstemming met de rol die de andere maatschappelijke accommodaties vervullen.

·         Het creëren van een centraal gelegen sociaal kloppend hart in de wijk door een goede bundeling van functies in de wijkaccommodatie.

 

Financiën:

Eind april zullen wij u over de uitkomst van de verbreding van de heroverweging wijkaccommodaties informeren en over de te nemen vervolgstappen. Ook zullen wij u dan op de hoogte stellen van de eventuele financiële consequenties. 

Betrokken partijen

Stichting Welzijn Amersfoort, de partners vallende onder het seniorenbeleid, partneroverleg Centrum Jeugd en Gezin (Jong Centraal) en de partners van Cultuur als kernpartners.

 

 

Burgemeester en wethouders van Amersfoort,

 

de secretaris,

 

de burgemeester,

H. Huitink

 

A. van Vliet-Kuiper