Vragen door leden van de gemeenteraad (via griffie)

                                                                                     Gemeente Amersfoort

 

 

 

 

 

Vragen

 

2009, nummer 2

 

 

 

                                                                                                                                           2966357      

__________________________________________________________________________________

 

VRAGEN van de raadsleden Ruud Schulten en Hans van Wegen (2009/2) inzake vermoedelijk asbest in het hoofdgebouw van ons Stadhuis gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement van orde voor vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort (DIA, nr. 2964157; ontvangen d.d. 6-01-2009.

 

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 27 januari 2009)

__________________________________________________________________________________

 

 

Inleiding: De bovengenoemde raadsleden van de  BPA-fractie  leiden hun vragen als volgt in:

Onderwerp:  vermoedelijke asbest in het hoofdgebouw van ons Stadhuis

In de periode 1988 – 1989 is het huidige hoofdgebouw van ons Stadhuis volkomen gesaneerd op asbest voor ruim f 1.550.000,00. Hiervan zijn ook eindrapporten beschikbaar die een – op dat moment - 100 % asbest-vrij gebouw garanderen.

 

Echter er blijkt thans volgens betrouwbare bronnen waarover de BPA beschikt, nog steeds astbest in dat gebouw te zitten o.a. als isolatie in de buitengevel aan de kant van de Stadsring, tussen

leiding/vloer-doorgangen en in leiding/ wand-doorgangen, bij kabel-ducs enz. enz.

 

De huidige werkzaamheden aan de nieuwe brandbeveiligings-signalerings-installatie zijn daarom op bepaalde plekken in het Stadhuis stil gelegd.

 

Vraag 1:

 Is het college van bovenstaande feiten op de hoogte ?     

 

Antwoord  vraag 1:

De feiten liggen anders.

Na een grote brand in het stadhuis stemde de gemeenteraad op 30 september 1986 (raadsbesluit 1986, 25) in met een voorstel voor het herstel van de brandschade en de renovatie van het stadhuis. De totale renovatiekosten bedroegen f 10.526.600,=. Er heeft bij deze renovatie geen specifieke asbestsanering plaatsgevonden. Er zijn dus ook geen eindrapporten over een dergelijke sanering beschikbaar.  

 

Bij recente werkzaamheden in verband met de vervanging van de huidige brandmeld- en ontruimings-installatie is, in een afgesloten leidingschachtkast op de derde verdieping van Stadhuisplein 1 op 22 september jl. asbest aangetroffen.Op 24 september 2008 en 5 november 2008 is het voltallige personeel geďnformeerd over de aanwezigheid van asbest en de sanering daarvan. Dit materiaal is door een gecertificeerd bedrijf verwijderd. Bij de gebruikelijke controle door middel van een luchtmeting is vastgesteld dat er geen risico is, noch is geweest voor de gezondheid.

De werkzaamheden aan de brandmeld- en ontruimingsinstallatie zijn op het moment van ontdekking van asbest op die plek stilgelegd en elders met voorrang uitgevoerd, waardoor de werkzaanheden voor de vervanging van deze installaties in totaliteit conform de planning worden uitgevoerd.

 

In  de gemeenteraad van 24 april 2007 is in de Ronde gesproken over een initiatiefvoorstel van de SP over asbestproblematiek. Het college heeft de raad toegezegd een quick scan uit te laten voeren naar alle gemeentelijke gebouwen met een openbare functie. Over het plan van aanpak informeerden wij  u bij brief van 12 juni 2007 (RIB 2446043), 11 maart 2008 (RIB 2696139), 25 maart 2008 (RIB 2709447) en 9 december 2008 (RIB 2930002).


Onlangs zijn alle gemeentelijke kantoorpanden onderzocht op de mogelijke aanwezigheid van asbest. Dit is, conform planning, gebeurd in het kader van het gemeentebrede onderzoek van panden met een publieksbestemming.

 

Vraag 2:

Hoe moet de aanwezigheid van asbest worden geplaatst tegen de achtergrond van de grondige asbestsanering die in 1988-1989 plaatsvond?

 

Antwoord  vraag 2:

Zie antwoord  vraag 1.

 

Vraag 3:
Is sprake geweest van ondeugdelijk werk en kan de schade nog worden verhaald?

 

Antwoord  vraag 3: 

Zie antwoord vraag 1.

 

Vraag 4:

Is de gezondheid van ambtenaren en bezoekers blootgesteld (geweest) aan de schadelijke gevolgen van asbest?

 

Antwoord  vraag 4:

De uitkomsten van het onderzoek naar de kantoorpanden zijn inmiddels bekend. De plaats, aard en samenstelling van het gevonden asbest is dusdanig, dat er geen gevaar is voor blootstelling aan asbestvezels tijdens normaal gebruik.

 

 

Vraag 5:

Moeten er gelet op de vondst van asbest in het belang van de gezondheid van de mensen in het gebouw aanvullende maatregelen worden getroffen?

 

Antwoord op vraag 5:

De onderzoeksresultaten wijzen uit dat een aantal gevonden asbestbronnen gesaneerd dient te worden om toekomstig risico uit te sluiten.Dit hebben wij inmiddels in gang gezet. (Zie antwoord vraag 6).

 

Vraag  6:

In welke gedeelten zijn er thans nog kleinere of grotere asbest concentraties in het Stadhuis gebouw aanwezig ?

 

Antwoord op vraag 6:

 

In zeven gemeentelijke panden is geen asbest aangetroffen.

In vijf panden is asbesthoudend materiaal aangetroffen, waarbij er geen urgente noodzaak is om te saneren. De plekken waar dit materiaal is gevonden worden in een beheerplan vastgelegd, waarmee ze in  het reguliere gebouwbeheer worden opgenomen.  

In drie panden (Stadhuisplein 1, Stadhuisplein 3 en Stadhuisplein 5) zijn asbesthoudende materialen aangetroffen die verwijdering op kortere of middellange termijn noodzakelijk maken.

 

 

 

 

Inmiddels is voor de werkzaamheden in Stadhuisplein 1 een vergunning voor de verwijdering van het asbest verleend. Vanaf 26 januari tot en met 13 februari wordt er in Stadhuisplein 1  door een gespecialiseerd bedrijf, asbesthoudend materiaal verwijderd. Voor gebouw Stadhuisplein 3  gebeurt dit zodra de inmiddels aangevraagde vergunning voor het verwijderen van asbest is verleend.

In gebouw Stadhuisplein 5 worden enkele- afdoende – tijdelijke afdekmaatregelen genomen tot in het kader van noodzakelijke vervangingswerkzaamheden de asbestbronnen definitief worden verwijderd.

 

Vraag  7.

Wanneer kunnen we een 100 % asbest-vrij Stadhuis verwachten ?

 

Antwoord op vraag 7:

Het gemeentebrede onderzoek betreft een asbestrisico-inventarisatie door een gespecialiseerd bedrijf en geeft per pand een beeld van  aanwezigheid van asbestbronnen voorzover dit blijkt zonder destructief onderzoek te verrichten. Dit laatste houdt in dat er bijvoorbeeld geen muren worden opengelegd om vast te stellen of  in een spouw asbest is verwerkt.

 

Op basis van de asbestrisico-inventarisatie is  vastgesteld of er sprake is van niet-hechtgebonden of van hechtgebonden asbestbronnen. Niet-hechtgebonden asbestbronnen, voor zover die een mogelijk risico inhouden voor de gezondheid, worden op korte termijn verwijderd. Hechtgebonden asbestbronnen, die bij normaal gebruik geen risico inhouden voor de gezondheid, worden vastgelegd in een beheerplan per pand. Dit betekent dat er geen ongeplande werkzaamheden  aan dit asbesthoudend  materiaal kunnen plaatsvinden en dat technische medewerkers van de plekken op de hoogte zijn. Voor hechtgebonden asbestbronnen is geen noodzaak deze eerder dan bij een renovatie of uiteindelijk sloop van het pand te verwijderen.

 

Deze-  landelijk gebruikelijke -  methodiek van de risico-inventarisatie en aanpak van asbest garandeert dat risico’s voor de gezondheid zijn uitgesloten, maar garandeert geen 100% asbest vrije panden.