2003, nummer 55
Reg.nr. 1066757
VRAGEN door de leden van de gemeenteraad gedaan overeenkomstig artikel 37 van het reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort en de daarop door burgemeester en wethouders gegeven antwoorden (SOB, nr.1059514: ontvangen d.d. 17-4-2003).
Vragen van het raadslid ing. J. van Wegen (Burger Partij Amersfoort) inzake nieuwe dienstregeling Connexxion
Inleiding:
De BPA ontving een schrijnend voorbeeld van een grote groep oudere mensen die sinds kort verstoken zijn van openbaar vervoer. ( Onderstaand schrijven is de BPA aangeboden met meer dan 120 handtekeningen en persoonlijk brieven die U en de Pers uiteraard kunnen inzien)
WOONZORG Nederland
Geachte heer van Wegen,
Ik wil u graag het volgende onder de aandacht brengen.
Buslijn 9 deed in het verleden, als stopplaats het ziekenhuis aan. Tot grote spijt van de (286) bewoners van wooncentrum "De Eemgaarde", is dit binnen de nieuwe dienstregeling komen te vervallen. Vele bewoners van het wooncentrum zijn aangewezen op openbaar vervoer, 85% van de bewoners zijn ouder dan 70 jaar.
Dagelijks gaan er bewoners naar het ziekenhuis, voor hun zelf, als begeleider voor medebewoner of op bezoek. Door de nieuwe Connexxion dienstregeling, zijn veel bewoners nu aangewezen op de regiotaxi.
Helaas werkt dit niet zoals het zou moeten doen, voor een afspraak moet men
al een marge van een 1/2 uur aanhouden. Zelfs dan gebeurt het dagelijks dat de regiotaxi te laat is, mensen komen niet meer op tijd op hun afspraak in het Ziekenhuis.
Dit brengt erg veel onrust en boosheid met zich mee, in enkele gevallen raken oudere bewoners echt in paniek.
In de oude situatie kon men rekenen op Connexxion, de bus stopte 3 maal per uur bij het ziekenhuis. Nu dit in de nieuwe situatie niet meer zo is wordt dit als een groot gemis ervaren.
Dezelfde situatie geldt voor het verzorgingshuis Burg.van Randwijckhuis en de niet
of minder mobiele bewoners van wijk Dorrestein.
Wij vragen u daarom, of u voor de in mijn ogen zwaar gedupeerde bewoners van de
wijk Dorrestein een lans te breken, en pogingen wilt ondernemen om de dienstregeling weer terug te brengen zoals deze in het verleden is geweest.
Vast dank voor de reactie van uw kant.
J.M.G. Fijnenberg / WOONZORG Nederland.
Beheerder "Wooncentrum De Eemgaarde"
Dorresteinseweg 49
3817 GB Amersfoort.
Tel: 06-20540998
- Is het College bereid bovenstaande problematiek als nog opnieuw met Connexxion te bespreken ?
- Komt bovenstaande beschreven situatie U als College als reëel en juist voor ?
- Zijn deze verslechteringen in de kwaliteit van Connexxion ten op zichten van onze oudere medemens een gevolg van het gemeentelijk programma van eisen richting Connexxion of ligt deze kwaliteitsverarming aan de uitvoering van Connexxion van hun vervoerstaak ?
ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 22-4-2003)
De veronderstelling in de inleiding dat De Eemgaarde is verstoken van openbaar vervoer is zowel feitelijk onjuist als een veel te ruime interpretatie van de brief van De Eemgaarde.
Lijn 9 rijdt een kwartierdienst op De Eemgaarde. Vier keer per uur heeft men een rechtstreekse verbinding met het centrum en met station Amersfoort. De klacht van de bewoners is dat er geen rechtstreekse verbinding is met de ziekenhuislokaties.
- In reactie op uw eerdere vragen over de stadsdienst Amersfoort is uitgelegd dat Connexxion met de huidige lijnvoering voldoet aan het programma van eisen dat in de vorige raadsperiode is vastgesteld. Daarin zijn overigens geen eisen opgenomen over rechtstreekse verbindingen binnen de gemeente. Er is alleen geëist dat er een rechtstreekse verbinding met station Amersfoort moet zijn. Als wens is wel opgenomen het aantal overstapbewegingen te minimaliseren. Tevens is uitgelegd dat de ontwikkelfunctie van het openbaar vervoer bij de vervoerder ligt en dat we om die reden geen lijnennet hebben voorgeschreven. De aanbesteding van de ontwikkelfunctie houdt in dat wij niet in deze verantwoordelijkheid kunnen treden.
- Inderdaad betekent dit een achteruitgang voor de bewoners van De Eemgaarde. Voor de bewoners betekent dit dat men de ziekenhuislokatie Lichtenberg kan bereiken met een overstapverbinding tussen lijn 9 en 10 op station Amersfoort van in totaal 23 minuten. De lokatie St. Elisabeth kan men bereiken met een overstapverbinding tussen lijn 9 en de streeklijnen naar Leusden op de centrumhalte aan de stadsring van in totaal 24 minuten. Als alternatief voor deze verbinding die als overstap kennelijk als ongewenst wordt ervaren kiest men voor de regiotaxi. Het nadeel daarvan is dat men met een gemiddelde wachttijd van 15 minuten rekening moet houden. Bovendien heeft de betrouwbaarheid van de regiotaxi in het verleden te wensen overgelaten en komt het ook nu nog incidenteel voor dat er van overschrijding van de criteria sprake is.
- Zoals uit het voorgaande duidelijk is geworden, is een en ander een neveneffect bij het programma van eisen.