Beste Hans,

Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Fractie

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Stadhuisplein 1

3811 LM Amersfoort

 

 

Amersfoort, 26 juli 2003

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

Op grond van artikel 37 Reglement van Orde voor de Raad, wil de Burger Partij Amersfoort ( BPA ) graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding.

 

De Burger Partij Amersfoort ontving onderstaande brief van een verontwaardigde Burger.

*************************************************************************

Aan : de Burger Partij Amersfoort

Amersfoort

HOOGLAND 24-07-2003

 

Geachte Heer,

In aansluiting op het telefoongesprek stuur ik u een schriftelijk bezwaar omtrent de afval- inzamelregeling van de ROVA in de gemeente Amersfoort.

Mijn grootste bezwaar is dat er voor een extra Gft-afvalcontainer extra betaald moet worden, terwijl een grotere restafvalcontainer 240 ltr.zonder extra betaling verkrijgbaar is. Ook kan er op basis van vrijwilligheid een extra papiercontainer genomen worden, zonder financiële consequenties.

Ik bezit een grote tuin, en daarom heb ik met één Gft-container onvoldoende mogelijkheden om het tuinafval af te voeren. Nu ben ik dan gedwongen om de restafvalcontainer te vullen met tuinafval en dat is dacht ik niet de bedoeling van de nieuwe regeling die de ROVA voor ogen staat. Immers de afvalscheiding is onvoldoende volgens hen en op deze wijze zal de afvalscheiding nog steeds niet goed functioneren.

Deze ongelijkheid in behandeling strookt niet met mijn rechtsgevoel en ik denk dat ik daar niet alleen in sta. In een gesprek met de heer E.F.J. Rudolf, vestigingsmanager ROVA, vertelde hij mij, dat deze regeling in overleg met de gemeente Amersfoort is besloten en akkoord zodat hij niets kon doen aan mijn bezwaar. Met andere woorden: regel is regel en daar kan niet van afgeweken worden.

Dus zelf bedachte regels worden niet getoetst aan de praktijk en met de wensen van de inwoners wordt wederom geen rekening gehouden. Die arrogantie is naar mijn mening verleden tijd; de burgers zijn mondig genoeg om zelf te weten wat acceptabel is en wat niet.

Samenvattend:

De ROVA stelt wel gratis een extra papiercontainer, of een grotere restafvalcontainer beschikbaar, maar op verzoek geen gratis extra Gft container bij mensen met grote tuinen. Hierdoor ben ik verplicht mijn tuinafval alsnog in de restcontainer te stoppen. Al met al

( ook financieel ) een onbegrijpelijke zaak

Ik hoop dat U hiermee voldoende informatie heeft om deze rechtsongelijkheid ongedaan te maken en wens U veel succes met de bestrijding ervan,

Hoogachtend, J.P. Tondeur

Kraailand **

3828 HV HOOGLAND.

Tel. 033 - ********

*************************************************************************

Vragen van de BPA:

    1. Kent het College bovenstaande huidige regels van de ROVA ?
    2. Is het college het eens met de BPA, dat betalen voor een extra Gft container (120 liter) niet eerlijk is, terwijl een grotere restafvalcontainer van (240 liter) wel gratis wordt verstrekt? ( een ieder kan toch op zijn klompen aanvoelen dat dit er voor zal zorgen dat mensen grotere (gratis) restafvalcontainers gaan aanvragen, om deze vervolgens met gemengd en Gft afval te gaan afvullen )
    3. Is het College bereidt om met de ROVA, deze afspraken te herzien. Om zodoende tot een meer realistische invulling van extra afval containers voor de Burgers te komen?
    4. Hebben Burgers de mogelijkheid om af te zien van een grote 240 liter restafval container en dus een 120 liter versie te nemen, om zodoende nog voor een gratis extra 120 liter Gft container in aanmerking te komen? Zo nee waarom niet? (is samen namelijk ook 360 liter)
    5. Wil het College er voor zorg dragen dat Burgers, indien ze die gewoon

weg nodig hebben ( grote tuin en/of veel papier ) deze beide extra containers ( Gft / papier ) alsnog gratis ter beschikking te stellen ?

De meest realistische oplossing is volgens de BPA de Burger de keuze laten!

Wil hij een grotere restafvalcontainer van 240 liter, prima ! Dan krijgt hij een Gft container van 120 liter en eventueel een papier container mits hij deze wenst. Hebben we te maken met een Burger die juist weinig restafval produceert maar wel veel Gft afval, dan bieden we deze de mogelijkheid te kiezen voor een 120 liter restafvalcointainer en 2 Gft containers van 120 liter. Dat is maatwerk en eerlijk. ( dat er geen grote Gft container van 240 liter verstrekt kan worden door Arbo voorschriften is ons bekend)

In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording ( naast uw antwoord op papier, uw antwoord graag ook in een Word.doc aan : vanwegenjoh@hetnet.nl. )

Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA ),

Kees Kraanen.Hans van Wegen.

__________________________________________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. .. 2003).

__________________________________________________________________________________

Een korte inleiding voordat tot beantwoording wordt overgegaan. De vragen van de BPA zijn gebaseerd op een brief van een burger waarin een aantal uitspraken wordt gedaan omtrent het al of niet moeten betalen voor extra containers en de weergave van een gesprek met ROVA. Helaas zijn deze uitspraken niet correct.

Begin dit jaar heeft het College besloten (nr. 1019856 d.d. 25 februari 2003) tot een wijziging van de huisvuilinzameling, het vervangen van de duobak en het op vrijwillige basis in stand houden van de huis-aan-huis inzameling van oud papier, het zogeheten ‘omwisselplan duobakken’.

Voorwaarde voor de uitvoering van dit plan was dat dit budgetneutraal diende plaats te vinden om extra kosten voor de burger te voorkomen.

Dit plan voorziet erin dat alle laagbouwwoningen in Amersfoort eind 2003 de beschikking hebben over:

  • een grijze container voor restafval: naar keuze met een inhoud van 140 l. of van 240 l.: inzameling om de andere week;
  • een groene container voor gft-afval met een inhoud van 140 l.: inzameling om de andere week;
  • op basis van vrijwilligheid: een blauwe container voor papier met een inhoud van 140 l.: inzameling 1 maal per maand.

Ook voldoet dit plan aan de voorwaarde ‘budgetneutraal’.

Elk verzoek om een extra container wordt welwillend in behandeling genomen door ROVA. Daar staan echter wel extra kosten tegenover. Vanaf het begin af aan is het standpunt dat voor extra containers betaald dient te worden (€ 19,- per container per jaar). Qua kosten is namelijk het aantal containers per woning bepalend, niet het totaal van de inhouden van de containers. Het College begrijpt dat er verschillen zijn tussen woningen met een grote, kleine of geen tuin, maar het ‘gratis’ beschikbaar stellen van extra containers zou tot extra kosten leiden die dan weer vertaald zouden worden in de Afvalstoffenheffing voor alle burgers.

Dit betekent dan ook dat de aanname omtrent het gratis beschikbaar stellen van extra containers (welke dan ook) niet correct is. Ook zijn de uitspraken van de vestigingsmanager van ROVA niet correct weergegeven.

De beantwoording van de vragen is derhalve als volgt:

  1. Zoals hiervoor beschreven zijn de aangehaalde ‘ROVA-regels’ niet correct weergegeven. Het omwisselplan duobakken is in nauwe samenspraak tussen ROVA en de gemeente tot stand gekomen.
  2. In het omwisselplan duobakken is opgenomen dat burgers voor een extra container (welke dan ook) moeten betalen, opdat deze extra kosten niet op de hele gemeenschap afgewenteld worden.
  3. Aangezien er naar de mening van het College geen aanleiding is de afspraken met ROVA te herzien is het College daartoe dan ook niet bereid.
  4. Nee, zie de hiervoor beschreven toelichting omtrent het aantal containers versus de inhouden ervan in relatie tot kosten.
  5. Nee. Naast de containers die huis-aan-huis opgehaald worden wordt oud papier ook door scholen/kerken/ verenigingen opgehaald. Daarnaast kan elke burger zijn oud papier kwijt in diverse wijkcontainers. Ook voor de afvoer/verwerking van tuinafval bestaan nog andere mogelijkheden, zoals het aanleggen van een composthoop in de eigen tuin, de aanschaf (via ROVA) van een gesubsidieerd compostvast of het door ROVA gratis laten ophalen van grof tuinafval. Tevens kunnen burgers hun afvalstoffen altijd gratis kwijt op het milieubrengstation aan de Nijverheidsweg Noord. Naar de mening van het College zijn dit voor de burgers ruim voldoende voorzieningen voor het zich kunnen ontdoen van huishoudelijke afvalstoffen.