Beste Hans,

Burger Partij Amersfoort ( BPA )

 

Fractie

                                              

 

College van B&W der Gemeente Amersfoort                          

T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Stadhuisplein 1

3811 LM Amersfoort                                                             Amersfoort, 12 Augustus 2003

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 Reglement van Orde voor de Raad, wil de Burger Partij Amersfoort ( BPA ) graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

 

Inleiding.

De Burger Partij Amersfoort ontving onderstaande brief van een verontwaardigde Burger.

Deze brief is naar onze mening zeer representatief, daar de BPA inmiddels meer dan 8 van dit soort Burger signalen heeft ontvangen

 

 

Geachte heer Brink, Wethouder Randenbroek,

 

Naar aanleiding van een krantenartikel in de Amersfoortse Courant van 9 augustus jl. - over overlast in de wijk Randenbroek (Componistenbuurt) - wil ik middels deze e-mail u tevens attent maken op de ernst van de situatie in het oude Willem III gedeelte van deze wijk.

Intimidatie, overlast, criminaliteit, hanggroepen, openlijk drugsdealen vanuit auto's, scheuren met scooters, en het met auto's door de straat racen zijn met name in de Willem van Otterloostraat aan de orde van de dag. Dit alles gebeurd rondom 1 bepaalde kant in deze straat.

Sommige mensen heb ik horen zeggen dat ze het gevoel hebben dat het wel oorlog lijkt. Ze zijn doodsbang. De meeste durven de politie niet te bellen of contact op te nemen met de SCW uit angst voor repercussies. En dit is terecht ik heb dit aan den lijve ondervonden.

 

Heel lang heb ik de situatie getolereerd (ik moest wel ik woon er pal naast) en de keer dat ik mijn grens stelde (geen drugsverslaafden constant voor de deur en geen drugs dealen) werd ik aangepakt ( tot en met bedreiging met de dood, en constant lastige gevallen als ik mijn deur uitging, inclusief mijn dochter van 14 jaar oud ).

Mensen uit de straat gaan b.v. niet meer door hun voordeur  hun woning binnen maar achterom om überhaupt geen oogcontact te hoeven hebben. Ouderen met rollators moeten van de stoep over de straat omdat deze groepen gewoon te beroerd zijn om even opzij te gaan.

 

Zelf ben ik de directe buurvrouw van het huis waar vanuit dit gebeurd en ben nu noodgedwongen ( dagelijkse intimidatie, =tenen tegen ruit, constant groepen buitenlanders en drugverslaafden rond mijn huis, en bedreiging met de dood) uit zelfbehoud te verhuizen. Hier zit ik niet op te wachten, Het huis is leuk en ik heb er aardig wat in geïnvesteerd om =et op te knappen (in de tuin heb ik 5000 gulden geïnvesteerd). En wie betaald mijn herinrichtingskosten en de verhuizing?

 

Ik heb er alles aan gedaan (contacten met SCW, politie bellen, contact met wijkagent) maar tot nu toe geen resultaat. behalve een aanslag op mijn gezondheid en energie.

De SCW vind het een zaak van de politie en de politie staat machteloos zolang ze geen bewijzen hebben of ik moet echt =en mes tussen mijn ribben krijgen. Het recht in eigen hand nemen vind ik geen optie maar is door vrienden wel meerdere malen overwogen.

 

Er zijn 2 brieven naar de SCW gestuurd met in totaal 40 handtekeningen uit de buurt, maar de SCW geeft aan er niets aan te kunnen (willen) doen. Ze hebben (zeggen ze) nog te weinig klachten binnengekregen. De situatie speelt al 3,5 jaar en ik weet zeker dat meerdere mensen door  de jaren heen geklaagd hebben. Zelf ben ik zowat de laatste in de hele buurt die is gaan klagen, maar ja daar betaal ik nu de rekening voor.

Ik weet niet meer wat ze dan veel noemen als je in ogenschouw neemt dat de meest mensen te bang zijn en er nu 40 handtekeningen zijn verzameld. Als u wilt kan ik u kopieën doen toekomen van deze epistels met bijlagen.

Mogelijk is dit een ietwat verwarrende brief. Ik heb hem spontaan geschreven als reactie, sympathieverklaring, en ondersteuning van het krantenartikel waarin een vrouw haar ervaringen beschreef.en waarin tevens stond dat de VVD dit onderwerp op de politieke agenda zou zetten.

Het is tevens voor mij een uiting van een ziekmakende machteloosheid en het moeten ervaren van de totale inertie van officiële instanties waarvan een normale burger geacht word ondersteuning te krijgen.

 

Voor mijn eigen veiligheid verzoek ik u deze brief met discretie te behandelen.

 

Met vriendelijke groet,

 

************************************************

 

Vragen:

1.      Herkent en kent het College bovenstaande situatie in de wijk Randenbroek / Willem III, en is het College op de hoogte van deze ( en andere ) klachten en schrijnende brieven met diverse voorbeelden van verontruste Burgers ?

2.      Is het College bereid om op zeer korte termijn met de SCW en de Politie deze zaken in Randenbroek / Willem III echt te gaan aanpakken ?

3.      Is het College c.q. de verantwoordelijk portefeuillehouder Veiligheid,

onze Burgemeester, bereid in overleg met het Openbaar Ministerie ( OM ) en de Politie voor deze problematiek het middel Preventief Fouilleren toe

te staan ?

4.      Is het College bereid om ook op korte termijn een gezamenlijk overleg te gaan starten met Wijkagent, SCW, Burger / Bewoners delegatie enz. om er voor te zorgen dat dit soort overlast ook in de toekomst adequater wordt aangepakt ?

 

 

In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording

 

 

Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA ),

 

Kees Kraanen.

Hans van Wegen.

 

__________________________________________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 16 september 2003).

__________________________________________________________________________________

 

  1. Recent zijn wij in kennis gesteld van de schrijnende situatie tussen de betrokken buurtbewoners.
  2. Ja, overleg daartoe is reeds opgestart.
  3. Nee, want bij een conflict rond één pand is de inzet van het middel preventief fouilleren disproportioneel.
  4. Ja.