Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Burger Partij Amersfoort ( BPA )

 

Fractie

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Amersfoort, 3 maart 2004.

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 reglement van orde voor de raad, wil de Burger Partij Amersfoort ( BPA ) graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding.

In de Amersfoortse Courant van 3 maart 2004 staat een artikel over een collegebesluit van 2 maart 2004. Het College heeft op die dag kennelijk besloten om Amersfoorters van Marokkaanse afkomst, die hun herkomst hebben in het gebied van de recente aardbeving in El Hoecima en die op bijstandsniveau leven, in aanmerking te laten komen voor vergoeding van hun vliegreis naar dit getroffen gebied. Voorwaarden zijn dat men kan aantonen in het getroffen gebied bloedverwanten te hebben. Nu wil het toeval dat er op de zelfde dag van dit Collegebesluit ook een Raadsvergadering gepland stond, aanvang 20.00 uur.

Vragen:

  1. Waarom neemt het College deze beslissing, zonder de Raad te consulteren? Dit was juist deze dag extra makkelijk geweest, aangezien er op deze zelfde dag een vergadering van de Raad gepland stond?
  2. Is het College het niet met ons eens dat het betrokken besluit, mede gelet op de lopende discussies over de nieuwe kaders voor de Wet Werk en Bijstand, niet zodanig politiek gevoelig ligt dat van een actieve informatieplicht mag worden uitgegaan?
  3.  

  4. Was het College op de hoogte van het feit dat er in diverse steden in Nederland al vragen zijn gesteld door fracties bij gelijksoortige initiatieven? En zo ja, was het dan niet slim geweest om, anticiperend daarop, het voornemen kenbaar te maken in de raadsvergadering van 2 maart en de Raad om een (richtinggevende) uitspraak te vragen?
  5. Er wordt terecht gewezen op precendentwerking. Mogen wij aannemen dat het college daar rekening mee heeft gehouden? Zo ja, mogen wij, en daarmee de burgers, aannemen dat voortaan in soortgelijke gevallen burgers dan ook in aanmerking komen voor een ticket op kosten van de bijzondere bijstand? Zo nee waarom niet?

Er is sprake van veel commotie over het door u genomen besluit. Gelet daarop verzoeken wij u met spoed uw reactie te geven, zodat duidelijkheid ontstaat over de door u gehanteerde en te hanteren normen in deze.

In afwachting van uw schriftelijke beantwoording.

Namens de BPA fractie,

 

Hans van Wegen

 

Kees Kraanen

__________________________________________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 30.03. 2004).

__________________________________________________________________________________

 

Algemeen

Door berichtgeving in de Amersfoortse Courant op 3 maart 2004 is gesuggereerd dat inwoners van Marokkaanse afkomst uit het door een aardbeving getroffen gebied, die op bijstandsniveau leven, in aanmerking zouden komen voor een gratis vliegticket naar het getroffen gebied.

Overigens was de berichtgeving in de Courant onjuist en is deze op 4 maart gerectificeerd.

 

  1. Er is geen sprake van een collegebesluit. Het college heeft op een vraag van een journalist geantwoord dat verzoeken om een vliegticket worden beoordeeld in het kader van de individuele bijzondere bijstand. Overigens zijn er tot dusver geen aanvragen ingediend.
  2. Zie antwoord op vraag 1.
  3. Zie antwoord op vraag 1.
  4. Zie antwoord op vraag 1.