Burger Partij Amersfoort ( BPA )

BPA Burger Partij Amersfoort

Amersfoort.cc

 

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper Amersfoort, 6 oktober 2004.

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA en Amersfoort.cc graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding:

De recente zware mishandeling in de Lavendelstraat – ter plaatse geconstateerd door twee collega raadsleden – heeft in de stad de nodige onrust lost gemaakt.

Het diploma Horecaportier stelt in staat het beroep van horecaportier uit te oefenen volgens de uitgangspunten zoals vastgelegd in de nieuwe Wet op de particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus ( WPR ). De opleiding is opgesteld en goedgekeurd door de Stichting Vakexamens en Horeca Onderwijscentrum en het Bedrijfschap Horeca & Catering.

De horecaportier is een functionaris die is aangesteld ter beveiliging van personen en goederen binnen een horecaonderneming. De horecaportier is werkzaam op het gebied van preventieve en repressieve beveiliging binnen de horeca. De preventieve taken zijn het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van personen, van de veiligheid van de horecaonderneming en eigendommen, evenals het beveiligen tegen brand. Daarnaast is er een repressief handelen op grond van bestaande procedures indien onvoorziene gebeurtenissen en onregelmatigheden optreden die de gezondheid of veiligheid bedreigen.

De wettelijk verplichte opleiding tot Horecaportier is gericht op de praktische taakuitvoering vanuit standaardprocedures en maakt o.a. vertrouwd met het controleren van personen en goederen, preventief en repressief optreden, signaleren van onregelmatigheden, alarmeren van personen en instanties, rapporteren, werken met hulpmiddelen en het optreden bij calamiteiten.

Een Horecaportier dient conform het bovenstaande in het bezit te zijn van een geldig diploma en dient van onbesproken gedrag te zijn. De recente vechtpartij in de Lavendelstraat – gesignaleerd door twee collega raadsleden - brengen mij tot het stellen van de volgende vragen aan uw College van B&W.

Vragen:

  1. Is het college bekend met het feit dat Horecaportiers in het bezit dienen te zijn van minimaal het diploma Horecaportier?
  2. Voldoen in Amersfoort alle werkzame portiers aan deze criteria? Zo ja, hoeveel hebben dit diploma wel en hoeveel hebben dit diploma niet ?
  3. Hoe vaak wordt op het hebben van de juiste diploma’s gecontroleerd, en door wie ?
  4. Wat was de datum van de laatste controle op het hebben van de juiste diploma’s ?
  5. De portiers zijn verantwoordelijk voor het aantal bezoekers dat in een horecagelegenheid wordt toegelaten. In Amersfoort zijn er max.aantallen mensen die toegelaten mogen worden, in de diverse cafe`s en dancings. Uiteraard is het veiligheidsbelang hier conflicterend met het omzetbelang. Dit mag echter het veiligheidsbelang nooit en te nimmer verdringen.
  6. Hoe vaak wordt er gecontroleerd op de max.bezoekers aantallen en door wie?
  7. Wat was de data van de laatste controle’s op het aantal max. bezoekers ?

U zult begrijpen dat wij in het kader van de beeldvorming rondom de professionaliteit van de horeca in Amersfoort, hechten aan een snelle reactie.

In afwachting van uw schriftelijke beantwoording.

 

Namens de beide fracties

C.W. Kraanen

__________________________________________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 19-10-2004).

__________________________________________________________________________________

  1. Ja.
  2. Afhankelijk van de grootte en aard van het horeca-inrichting en de wijze van bedrijfsvoering wordt de functie van toezichthouden aan de deur van het cafébedrijf ingevuld door de horecaondernemer zelf, door een personeelslid of door de portier die wordt ingehuurd van een erkend beveiligingsbedrijf. Bij laatstbedoelde categorie staat een gecertificeerde portier aan de deur.
  3. Diplomabezit van portiers wordt in principe gecontroleerd door de politiefunctionarissen van de afdeling Bijzonder Wetten van het politiedistrict Eemland zuid, maar door capaciteitsgebrek gebeurt dat de laatste tijd niet consequent. De wijkagenten van de binnenstad hebben uiteraard goed zicht op de portiers en tijdens de weekenden hebben zij in de regel met alle portiers contact.
  4. Zie het antwoord op de vorige vraag.
  5. Niet de portiers maar de horecaondernemers zijn verantwoordelijk voor het aantal bezoekers dat in hun horeca-inrichting wordt toegelaten. De controle op de maximale aantallen bezoekers doet de brandweer
  6. In de nacht van 24 op 25 april jl. heeft de laatste controle door de brandweer plaatsgevonden in het cafébedrijf Cuba Libre. De controle bij de horecagelegenheden vindt incidenteel plaats en voorts intensief in de periode voor Kerst en Oud en Nieuw.