Burger Partij Amersfoort ( BPA )

BPA

College van B&W der Gemeente Amersfoort                          

T.a.v. de burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper,     Amersfoort, 3 februari 2005.

                                                                                                           

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

 

Inleiding:
Gisteravond was er een informatieavond voor de wijkbewoners van de wijk Koppel over de tweede Inloop voor de Dak en Thuislozen aan De Keerkring 5 in die wijk. Aanwezig daarbij waren o.a. de stichting Iks, de verantwoordelijk wethouder Mirjam van der Weg-van ’t Veld ( CDA ) en de wijkchef van de Politie.

 

Tot verbazing van de BPA werd daar plotsklaps de onmiddellijke plaatsing van verschillende camera’s in de Meridiaan tunnel aangekondigd.

Volgens de wijkchef van de Politie de heer Henk Houwen komen deze camera’s er per onmiddellijk en zullen ze, in tegenstelling tot de camera’s in de Lavendelstraat , directe beelden gaan geven op het hoofdbureau van Politie.

 

De BPA is hogelijk verbaasd want door de college partijen , en met name GroenLinks, werden camera’s ( met directe beelden op het politiebureau ) tot nu toe altijd met als ‘ongewenst’ (Big Brother) en als ‘te duur’ (wie gaat permanent op die monitor kijken ?) afgedaan.

 

Ook waren de buurtbewoners verdrietig over het feit dat er nu, naar 5 jaar succesvolle buitenkasten projecten ( die heel veel geld en tijd gekost hebben en die dagelijks om 15.30 uur s’middags starten) er straks op dezelfde tijd de nieuwe Opvang haar deuren sluit en haar cliënten ( Dak en Thuislozen – drugsverslaafden) in dezelfde buurt op praktisch hetzelfde pleintje, “op straat “ zet.

 

Dak en Thuislozen – drugsverslaafden die wellicht in deze omgeving ook gaan overnachten.

 

 

Bovenstaande brengt ons tot de volgende vragen:

1.       Op basis van welk besluit, dan wel raadpleging, is nu besloten tot het onmiddellijk plaatsen van camera’s in de Meridiaantunnel?

2.       Wat zijn de incidentele en structurele kosten daarvan?

3.       Uit welk budget zijn deze bedragen beschikbaar gesteld?

4.       Bij de plaatsing speelt privacy-gevoeligheden. Op welke wijze gaat u daar mee om?

5.       Heeft het college zich gerealiseerd dat het moment van opengaan van de buitenkasten overlapt met het moment van sluiten van De Keerkring 5? Zo ja, op welke wijze denkt het college aan de geuite gevoelens van de burgers tegemoet te komen? Zo nee, tot welke afweging gaat dat voor u alsnog leiden?

6.       Welke afspraken zijn gemaakt m.b.t. het rapporteren en evalueren van het cameragebruik in de Meridiaantunnel?

7.       Op welke wijze gaat u het gebruik ervan bekend maken?

 

Uiteraard is de BPA blij met deze concrete stappen, maar verwondert zich erover dat dat pas nu en zonder vooraankondiging plaats gaat vinden.

 

 

In afwachting van uw spoedige antwoorden, namens de BPA,  Hans van Wegen, fractievoorzitter.

__________________________________________________________________________________

 

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 4 maart 2005).

__________________________________________________________________________________

 

 

  1. Het veiliger maken van de Meridiaantunnel maakt onderdeel uit van de campagne Veilig op straat. Bij het deelproject "veilig uitgaan" maken de aan- en afvoerroutes naar de binnenstad deel uit van het project. Onder meer de reacties uit het digipanel wijzen deze plek als een locatie die door Amersfoorters als sociaal onveilig wordt beschouwd. Met de instemming van de raad, gaan we met  de aanpak van onveiligheid voortvarend aan de slag.
  2. De kosten voor het plaatsten van de camera’s en het gebruik van een jaar worden geraamd op ca. 25.000 euro. Wanneer een meekijk faciliteit wordt gecreëerd bedragen de investeringskosten ca. 3.000 euro en de maandelijkse lasten ca. 2.000 euro.
  3. Financiële dekking wordt gevonden in het projectbudget van Veilig op straat en de post mobiel cameratoezicht uit het programma Amersfoort Veilig.
  4. Op de gebruikelijke wijze. Aan de aanwezigheid van de camera’s wordt onder meer met bordjes en via publicatie in stadsberichten ruchtbaarheid gegeven. Een privacyreglement voor de Meridiaan tunnel komt bij de politie ter inzage te liggen.
  5. Ja, het college heeft zich dat gerealiseerd. De buitenkasten bevinden zich op een plein aan de straat de Orion en zijn omgeven door flats. Het plein is niet direct in de buurt van de Keerkring. Het is verder niet in de 'loop' van cliënten van de dagopvang aan de Keerkring.
  6. De evaluatie van het cameragebruik wordt meegenomen met de evaluatie van het mobiele cameratoezicht. Hiermee is de werkgroep cameratoezicht belast. Daarnaast maakt de evaluatie onderdeel uit van de evaluatie van het project Veilig op straat. Hierbij worden de bevindingen van het digipanel gebruikt.
  7. Zie 4.

 

 

 


 [d1]Docsnummerdocument na opslaan invullen