Burger Partij Amersfoort ( BPA )

BPA

 

Fractie

 

 

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. de burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper,                Amersfoort, 10 augustus 2005.

 

 

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

 

 

Inleiding:

De BPA staat voor een efficiënt werkende overheid.

In de relatie overheid-burger komt de Burger Partij Amersfoort op voor de rechten van de burger. Volgens de Burger Partij Amersfoort heeft de Amersfoortse burger recht op een eerlijke en efficiënt werkende overheid die het de burger makkelijk en niet lastig maakt.

 

In een brief van 12 juni – met afschrift aan de raadsleden –  meldt de voetbalvereniging CJVV aan de burgemeester de administratieve rompslomp en de financiële lasten die de ‘gebruiksvergunningen’ voor de Amersfoortse sportverenigingen met zich meebrengen.

De Burger Partij Amersfoort meent dat de door CJVV verwoorde klachten model staan voor vele andere situaties. Waar we naar toe willen is de beperking van de administratieve en bureaucratische overlast niet alleen voor de Amersfoortse sportverenigingen, maar in bredere zin voor alle Amersfoortse burgers en bedrijven .Daarom pleiten wij in navolging van het landelijke project Andere Overheid ter bestrijding van bureaucratie voor een Meldpunt  Andere Gemeente, waar Amersfoortse inwoners en bedrijven met klachten over administratieve rompslomp en onnodige gemeentelijke bureaucratie terecht kunnen. Op die manier komen inefficiënte gemeentevoorschriften en betuttelend gemeentegedrag  beter in beeld en kan gemeentelijke bureaucratie beter worden bestreden.

 

Vragen:

a)      Onderschrijft uw college nut en wenselijkheid om met op lokale leest geschoeide maatregelen en rechten de burgers te prikkelen en sterker te maken in het bestrijden van onnodige gemeentelijke bureaucratie en het streven naar een andere, betere lokale overheid?

b)      Zo nee waarom niet; zo ja bent u bereid nog voor 1 januari 2006 met burgergerichte voorstellen te komen?

c)      Bent u bereid als onderdeel van de te treffen maatregelen over te gaan tot het instellen van een meldpunt Andere Gemeente, waarbij inwoners en bedrijven terecht kunnen met klachten en ideeën voor een andere en betere lokale overheid.

 

Veruit belangrijkste punt van de maatregelen die hebben uitgemond in het duale systeem had betrekking op het beter bij de politiek betrekken van de burger. Gelet op dat belang gaan wij er van uit dat u het initiatief van harte en met voortvarendheid zult willen steunen.

 

 

Namens de Burger Partij Amersfoort

 

 

 

 

                                              

 

Ruud Schulten

Kees Kraanen

Gerard van Vliet

 

 

______________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders

_______________________________________________________

 

Vraag 1 t/m 3

Zoals u weet streven wij er permanent naar de kwaliteit van onze gemeentelijke dienstverlening te verbeteren.

Via het Burgerjaarverslag doen wij jaarlijks verslag van onze inspanning op dat gebied.

Het beperken van de regelzucht en verminderen van de bureaucratie past daarbij.

 

Uw idee om via een gemeentelijk meldpunt burgers en bedrijven te stimuleren om melding te doen van overbodige of overdreven regelgeving en administratieve rompslomp en bureaucratie vinden wij dan ook een interessante suggestie.

 

Een meldpunt kan eraan bijdragen inzicht te krijgen in onze regels en de uitvoering ervan, vooral zoals die door burgers, bedrijven en organisaties wordt ervaren.

Dat kan nuttige informatie opleveren, waarmee wij de kwaliteit van ons werk kunnen verbeteren.

 

Wij zullen de inrichting van een gemeentelijk meldpunt ‘Andere Gemeente’ onderzoeken.

Ons is bekend dat de Rijksoverheid het meldpunt www.lastvandeoverheid.nl heeft ingericht.

Wij zullen uiteraard nagaan of en op welke wijze een gemeentelijk meldpunt nut en een meerwaarde heeft naast het landelijke meldpunt.

Bij de inrichting van een eventueel gemeentelijk meldpunt denken wij  in eerste instantie aan een proefperiode van 6 maanden, vanaf 1 januari 2006.

Op basis van onze ervaringen zullen we daarna bepalen of en op welke wijze de proef wordt voortgezet.

 

Wij zullen u informeren over de uitwerking en de opzet van de proef met het meldpunt.

 

 

 

 

 

 

 

 


 [d1]Docsnummerdocument na opslaan invullen