BPA

BPA

College van B&W der Gemeente Amersfoort                                

T.a.v. de burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper,            Amersfoort, 25 september 2005.

                                                                                                             

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

 

Inleiding:

 

Gemiddeld worden er in Amersfoort 38 fietsen per week gestolen. Althans van die hoeveelheid wordt aangifte gedaan, het werkelijke aantal diefstallen ligt hoger, maar onbekend is hoeveel. Diefstal van fietsen kan effectiever worden aangepakt, dan nu gebeurd. Dit blijkt uit de publicatie `aanpak fietsendiefstal in gemeenten` van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en van de fietsersbond. Voorwaarde daarvoor is een integrale lokale aanpak onder regie van de gemeente zo staat in de publicatie.

 

Diefstal leidt tot normenvervaging en minder vertrouwen in de overheid om burgers te beschermen tegen criminaliteit en overlast in de publieke ruimte, zo leest mijn fractie in de Amersfoort NU van 21 september jl.

Veiligheid is in Amersfoort een speerpunt geworden zo blijkt wekelijks in de nieuwsberichten van het stadhuis. Dit lijkt mijn fractie bij uitstek een reden om ook in Amersfoort beleid te ontwikkelen om het aantal fietsendiefstallen terug te dringen.

 

Bovenstaande brengt ons tot de volgende vragen:

 

1.      Is het college bekend met de publicatie”aanpak fietsdiefstal in gemeenten”?

2.      Is het college voornemens beleid te gaan maken om ook in Amersfoort de diefstallen van fietsen terug te dringen?

3.      Zijn uit de aangiften die momenteel worden gedaan in Amersfoort, Hotspots te ventileren waar fietsendiefstal meer voor komt? En zo ja, is het mogelijk op die plaatsen extra preventief te surveilleren?

 

In afwachting van uw spoedige antwoorden,

 

       Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA )

 

       Kees Kraanen

       Ruud Schulten

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. oktober 2005).

__________________________________________________________________________________

 

 

  1. Ja, wij hebben deze publicatie op 29 september toegestuurd gekregen door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.
  2. Het college voert reeds beleid uit wat deels als oogmerk heeft om het aantal fietsendiefstallen terug te dringen. Op verzoek van de raad heeft het college de afgelopen jaren deugdelijke fietsklemmen geplaatst op diverse locaties in de stad. In de binnenstad zijn drie bewaakte fietsparkeergelegenheden, te weten op het St. Jorisplein, bij Amicitia en bij de Kamperbinnenpoort. Deze stallingen zijn geopend tijdens winkeltijden. Sinds 2005 kunnen mensen gratis van deze bewaakte stallingen gebruikmaken. Deze proef duurt tot eind 2005. In de periode januari tot en met augustus 2005 stonden er gemiddeld 82% meer fietsen gestald dan in dezelfde periode in 2004. De gemeente Apeldoorn registreerde 25% minder aangiften van fietsendiefstal na het gratis open stellen van hun fietsstallingen.
  3. Zoals bekend focust het college haar aanpak op hotspots en doelgroepen (waaronder veelplegers) en niet specifiek op het thema fietsdiefstallen. Bij de aanpak van hotspots en doelgroepen worden fietsdiefstallen als zodanig meegenomen. Op basis van aangiftecijfers uit 2004 vormen de Stadskern (469 aangiften), de Berg Noord (246 aangiften),  de Zonnehof (160 aangiften), het Soesterkwartier (160 aangiften) en Schothorst Noord (130 aangiften) de top 5 qua aantal aangiften. In de Stadskern, het stationsgebied, en in delen van het Soesterkwartier en Schothorst Noord vind in 2005 extra toezicht plaats via de stadstoezichthouders. Bij station Amersfoort is een grote bewaakte fietsenstalling aanwezig. Daarnaast is de politie via de bikersteams frequent op de genoemde locaties aanwezig. In het kader van de veelplegersaanpak houdt de politie elke 14 dagen een actiedag in burger op één van de hotpots. Overigens heeft de politie in 2004 455 fietsen teruggevonden, wat gemiddeld zo’n 38 fietsen per maand is.

 

 

 

 


 [d1]Docsnummerdocument na opslaan invullen