FORMAT STELLEN VAN SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE

 

 

 

SCHRIFTELIJKE VRAGEN AAN HET COLLEGE

Ex. artikel 43 Reglement van orde van de raad 2006

 

 

 

Nummer #                                                                                     (In te vullen door de raadsgriffie)

 

 

Datum: 26 september 2006

 

 

Aan de voorzitter van de gemeenteraad.

 

Steller vragen: BPA

 

 

Onderwerp:  Toename incidenten Kleine Haag

 

Aan: het College van B&W der Gemeente Amersfoort, t.a.v. de burgemeester,

mevrouw A. van Vliet-Kuiper,               

                                                                                                           

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

 

Op grond van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, wil de BPA graag de volgende vragen aan het College van B&W stellen.

 

Onderwerp: Toename incidenten Kleine Haag

 

Al diverse keren is vastgesteld dat de omvang van het aantal incidenten door het college en de politie rondom het opvangcentrum Hard-drugs in de Kleine Haag verreweg onderschat wordt.

Niet alleen u, maar in toenemende mate ook ons, bereiken berichten dat de situatie rondom het centrum aanleiding is tot verregaande onmacht en onvrede bij de bewoners.

Voor uw informatie hebben we een brief van een van de omwonende bijgevoegd.

Een brief die voor zichzelf spreekt.

 

U hebt als college nadrukkelijk beloofd dat de omgeving geen last zou gaan ondervinden van de aanwezigheid van het centrum. En als er al last zou zijn er adequaat en snel zou worden opgetreden.

Uit alle ons aangereikte berichten blijkt dat die belofte meer en meer een utopie is.

 

 

 

Het college van Amersfoort wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden.

 

  1. Is het College op de hoogte van de onvrede die er bij de bewoners in de omgeving van de Kleine Haag bestaat m.b.t. de overlast van de gebruikers van het Zorgcentrum?
  2. Heeft het College bij de besluitvorming over de locatie van het Zorgcentrum enig idee gehad dat de overlast ervan dergelijke proporties zou gaan aannemen?
  3. Welke concrete actie onderneemt het College naar aanleiding van de vele formele en informele meldingen over overlast?
  4. Is het College met ons van mening dat als deze overlast typerend is, en zo lijkt het, voor de aanwezigheid van een Zorgcentrum, er alle aanleiding is een zoekactie te starten naar een alternatieve locatie waar de overlast veel beter beheersbaar is?
  5. Is er voor het College aanleiding op basis van het bovenstaande om de gestarte zoekactie voor aanvullende zorgvoorzieningen uit te breiden met het zoeken naar een betere locatie voor het Zorgcentrum?


Met vriendelijke groeten,

 

Namens de fractie van de Burger Partij Amersfoort ( BPA )

 

Gerard van Vliet.

 

 

Indien nodig

Toelichting:

de brief van de heer H. Wynants van 18 september 2006 aan de Burgemeester van Amersfoort vormt een intergraal onderdeel  van onze raadsvragen.

 

Ondertekening en naam,

 

Hans van Wegen, fractievoorzitter BPA.

 

 

__________________________________________________________________________________

 

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 31 oktober 2006 ).

__________________________________________________________________________________

 

1. Wij zijn op de hoogte van de onvrede van een enkele bewoners in de omgeving van het Zorgcentrum. Wij hebben overigens nooit ontkend dat zich overlast zou voordoen, maar wel toegezegd er alles aan te doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Wij hebben daartoe een reeks van maatregelen genomen en afspraken gemaakt  Centrum Maliebaan en de politie. In geval van overlastmeldingen wordt daar door Centrum Maliebaan en de politie, volgens de afspraken, direct en adequaat op gereageerd.

Recent is de buurtbeheergroep, het platform waarmee wij ontwikkelingen m.b.t. overlast, veiligheid en leefbaarheid, bespreken en volgen,  bijeen geweest.

In een recente brief aan het college geeft de buurtbeheergroep, naast een aantal zorgpunten  m.b.t. de aanpak van het Haagplein, aan dat er juist veel dingen naar tevredenheid verlopen.

 

2. Wij hebben afgesproken dat we de ontwikkelingen zouden monitoren. Begin dit jaar, voor de opening van het zorgcentrum is de zogenaamde nulmeting verricht. Het centrum is nu een half jaar open en binnenkort start de zogeheten  1-meting. Overeenkomstig de afspraak met de raad zullen wij begin volgend jaar aan de raad de resultaten voorleggen.

Dan kunnen wij met elkaar vaststellen wat de effecten zijn van de veiligheidsmaatregelen en afspraken en hoe het is gesteld met de mate van overlast, de leefbaarheid en de veiligheid in de omgeving van het Zorgcentrum.

 

3. Het Zorgcentrum heeft een eigen registratie en afhandeling van de klachten.

Onze indruk is dat het Zorgcentrum correct, veelal direct en adequaat reageert op de klachten en meldingen. Voor de politie hebben meldingen uit  ‘blauwe gebied’ prioriteit-1, dat wil zeggen dat de politie binnen 10 minuten ter plekke is Alle klachten die bij ons college terechtkomen (meestal per brief) worden besproken met het Zorgcentrum en de politie teneinde te bepalen welke reactie adequaat is.

 

4/5. Wij zien vooralsnog geen aanleiding om naar een alternatieve locatie te gaan zoeken.

 


 [d1]Docsnummerdocument na opslaan invullen