Leefbaar Amersfoort – Burger Partij Amersfoort

Leefbaar Amersfoort – Burger Partij Amersfoort

Hart voor Amersfoort – amersfoort.cc

Tresor, een disco in het Eemkwartier

Sinds het sluiten van PPM in 1993 beschikt Amersfoort niet meer over een disco voor jongeren. Veel jeugdige inwoners van onze stad zijn aangewezen op disco’s buiten de gemeente, zoals in Nijkerkerveen. Bij gesprekken met jongere stadgenoten wordt de behoefte aan een disco op Amersfoorts grondgebied regelmatig onder de aandacht gebracht.

Concrete voorstellen voor het vestigen van een disco in Amersfoort stammen al uit 1995, ten het raadslid Cees Meijer voorstelde een disco op te nemen in de plannen voor de nieuwbouw in De Souverein, op het voormalige Ponterrein. In het raadsprogramma 2002-2006 is het streven naar de vestiging van disco, bijvoorbeeld in de voormalige Corsobioscoop aan de Westsingel, maar ook in het noorden van de stad, als wens opgenomen. Tegen de plannen voor het openen van een disco aan de Westsingel, waarvoor concrete plannen in ontwikkeling zijn, bestaan veel bezwaren bij omwonenden.

De afgelopen jaren zijn vier mogelijke vestigingsplaatsen voor een Amersfoortse disco genoemd:

  • aan de Westsingel, waarvoor een aanvraag is ingediend door de firma Krijco. Gezien de te verwachten bezwarenprocedures is met realisatie gedurende deze raadsperiode niet te rekenen;
  • in het als manege ontwikkelde gebouw aan de Bunschotersstraat. Hiervoor is medewerking van de huidige eigenaar Smink noodzakelijk. Tegen deze vestiging bestaan bezwaren bij bewoners in Hoogland;
  • in het bedrijvengebied van Vathorst, bij de afrit van de A1. Blijkens antwoorden van B en W op schriftelijke vragen, op 25 april 2003 gepubliceerd, is het college hierover in overleg met particuliere initiatiefnemers. Nadere informatie hierover is in het vooruitzicht gesteld;
  • in het Eemcentrum. Deze locatie is opgenomen in het Programma van Eisen voor het Eemcentrum. Deze disco maakt onderdeel uit van de cultuurcluster.

In het Programma van Eisen voor het Eemcentrum is een deel van de beschikbare ruimte binnen de cultuurcluster nog niet ingevuld, om toekomstige kansen en ontwikkelingen een plek te kunnen bieden. Hieruit blijkt dat voor de cultuurcluster een gefaseerde ontwikkeling wordt beoogd.

Uit het Programma van Eisen blijkt dat de disco in het Eemcentrum is bestemd voor de doelgroep tot circa 30 jaar. De geplande disco aan de Westsingel is, zo blijkt uit de tekst in het Programma van Eisen, bestemd voor de doelgroep van circa 30 jaar en ouder. De grootste behoefte aan een disco in Amersfoort bestaat bij de jongeren tot 30 jaar. De prioriteit voor het ontwikkelen van een disco zal daarom bij de locatie binnen het Eemcentrum moeten liggen.

De indieners van dit initiatiefvoorstel stellen voor, de gefaseerde ontwikkeling van de cultuurcluster direct na het vaststellen van het Programma van Eisen voor het Eemcentrum ter hand te nemen. Als eerste fase wordt de realisatie van een disco voorgesteld. Hierbij wordt gedacht aan het zogenaamde ‘Tresormodel’, genoemd naar de gelijknamige, internationaal bekende disco Tresor aan de Berlijnse Leipzigerstraße.

Tresor is gevestigd in de voormalige kluizen van het superwarenhuis Wertheim, dat in de oorlog is vernietigd. In het voormalige grensgebied van de DDR is slechts een kleine bovengrondse opstal bewaard gebleven dat toegang biedt tot de vroegere kluizenkelders. Hierin bevindt zich thans de vermaarde discoruimte. De constructie van de kelder maakt het mogelijk deze in geplande nieuwbouw op te nemen.

 

Voorstel

Binnen het gebied dat is bestemd voor de cultuurcluster van het Eemcentrum wordt een ondergronds deel met voorrang gerealiseerd. De toegang tot deze ruimte bestaat vooreerst uit een tijdelijke bovengrondse bebouwing, waardoor latere inpassing van de ondergrondse ruimte in de uiteindelijke bebouwing geen onoverkomelijke problemen hoeft op te leveren. De ondergrondse ruimte dient plaats te bieden aan een disco, inclusief dienstruimten, voor 1.500 tot 2.000 bezoekers.

 

Aan het College van B en W wordt gevraagd:

  • met de partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het Eemcentrum in overleg te treden en te bewerkstelligen dat na de goedkeuring van het Programma van Eisen voor het Eemcentrum de ontwikkeling van de eerste fase van de cultuurcluster, i.c. de ontwikkeling van een ondergrondse disco met een tijdelijke bovengrondse toegang, zo spoedig mogelijk ter hand wordt genomen;
  • actief te zoeken naar een commerciële partij ten behoeve van de exploitatie van de disco in het Eemcentrum.

 

 

 

Raphaël Smit Leefbaar Amersfoort

Kees Kraanen Burger Partij Amersfoort

Ton Berends Hart voor Amersfoort

Gerard van Vliet amersfoort.cc