Gemeente Amersfoort

 

 

 

 

 

Vragen

 

2008, nummer 28

 

 

 

                                                                                                                             DOCS.nr. #2697615

__________________________________________________________________________________

 

VRAGEN van het raadslid Ruud Schulten en Anya Wiersma (BPA en SP) inzake Verspreiding Woonkompas gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement van orde voor vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort ( SOB, nr. 2676459; ontvangen d.d. 19 februari 2008).

 

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden 20 mei 2008)

__________________________________________________________________________________

 

 

Vraag 1:    Klopt het dat sedert 1 januari 2008 de papieren versie van Woonkompas uitsluitend via een betaald postabonnement ad. 20 euro per jaar voor woningzoekenden verkrijgbaar is en dat de gratis verspreiding via vaste afhaalpunten is gestaakt? Wat is de mening van het college in deze?

 

Antwoord 1:

Het klopt niet dat sedert 1 januari 2008 de papieren versie van Woonkompas uitsluitend via een betaald postabonnement ad. 20 euro per jaar voor woningzoekenden verkrijgbaar is. De gratis verspreiding via vaste afhaalpunten is niet gestaakt.

Woonkompas is verkrijgbaar via:

- de gratis afhaalpunten (totaal 12) bij beide corporatiekantoren, de Observant en huismeesterkantoren;

- de downloadbare pdf op de website van Woonkompas bevat elke twee weken het hele aanbod; dat kan overal uitgeprint worden. Verschillende instellingen met een dienstverlenende taak printen dit al uit voor klanten. Uiteraard kunnen ook behulpzame buren, vrienden of familie dit doen voor mensen zonder internet-toegang;

- een betaald postabonnement (€ 20,- per jaar).

 

 

Vraag 2:  Deelt het college onze mening dat de gratis digitale versie (digizine) van het Woonkompas  voor veel niet- internetters onder de woningzoekenden (ouderen) onbereikbaar is?

 

Antwoord 2:

Ja, het klopt dat voor niet-internetters de gratis digitale versie van Woonkompas via deze vorm niet bereikbaar is. Echter het college is van mening dat voor niet-internetters er voldoende mogelijkheden bestaan om over een gratis krant te beschikken.

 

 

 

 

 

 

Vraag 3: Deelt het college onze mening dat het een slechte zaak is dat deze categorie woningzoekenden uitsluitend nog tegen betaling kennis kan nemen van het  huuraanbod?

 

Antwoord 3:

De informatie klopt niet dat ouderen woningzoekenden uitsluitend nog tegen betaling kennis kunnen nemen van het  huuraanbod. Zoals aangegeven, zijn er meerdere -ook gratis- manieren waarop mensen die geen internetaansluiting hebben, kennis kunnen nemen van het aanbod.

 

Vraag 4: Is het college bereid in het overleg met de Wooncorporaties die Woonkompas uitgeven stappen te ondernemen die tot een betere en gratis beschikbaarheid van Woonkompas voor deze categorie woningzoekenden leiden, zoals de afhaaladressen bij wijk- en buurtcentra, bibliotheekvestigingen, de Observant, supermarkten en andere goed bezochte ontmoetingsplaatsen?

Antwoord 4:

De vraag over de gratis afhaalpunten heeft een rol gespeeld bij het terugtrekken van de gemeente uit de stichting Woonkompas. Er is afgesproken dat de corporaties een beperkt aantal uitgiftepunten zouden behouden. Mede gezien het feit dat er nauwelijks gebruik van wordt gemaakt. Sinds de invoering van HuisThuis in september 2007 heeft Woonkompas nagenoeg geen klachten ontvangen over de veranderde systematiek voor de woonkrant. Met de corporaties is afgesproken dat zij onderzoek doen naar de tevredenheid over de invoering van HuisThuis. U wordt hierover in de tweede helft van 2008 geļnformeerd. Op basis van de resultaten zal worden bezien of er wijzigingen aangebracht moeten worden.