GA 2030

       

 

Reactie op Eindrapport Amersfoort in 2030

 

Amersfoort, 25 maart 2008

 

De fractie van de Burger Partij Amersfoort ( BPA ) is van mening dat het eindrapport Amersfoort 2030 de kwaliteit mist om als visie van de Amersfoortse gemeenteraad voor de komende twee decennia te dienen. Zij stemt niet in met het gepresenteerde eindrapport.

 

Het eindrapport is te beperkt in zijn opzet. De gewenste fysieke ontwikkeling van de stad is onderbelicht. Dit geldt tevens voor de economische toekomst van de stad. Belangrijke zaken die veel bewoners bezighouden, zoals de stadsvernieuwing, de werkgelegenheid en de bereikbaarheid van de stad komen nauwelijks aan de orde. Daar waar dit wel het geval is, ontbreekt het aan echte visie en aan onderbouwing van gedane uitspraken.

 

De BPA vindt het volstrekt onaanvaardbaar dat in het eindrapport ruimte wordt gecreëerd om de komende acht jaar de raadsuitspraken waarin nieuwe stadsuitbreidingen na Vathorst worden afgewezen, op de tocht te zetten. Het lijkt ons een juist weg om na een periode van forse stadsuitbreidingen een periode van bezinning in te bouwen en alle aandacht te richten op de kwaliteit van de bestaande stad.

 

In algemene zin kan worden gesteld dat het eindrapport uitgaat van de belevingswereld van en de ontplooiingsmogelijkheden voor een beperkt deel van de Amersfoortse burgers, namelijk zij die een meer dan modaal inkomen genieten, beschikken over voldoende scholing en een sterke maatschappelijke positie innemen. Mensen met een laag inkomen, beperkte scholing, met een slechte gezondheid of van hogere leeftijd, zullen zich niet herkennen in de geschetste golf van meer keuzevrijheid, netwerkorganisaties, thuiswerkers of het gebruik van de nieuwste, vaak kostbare, elektronische middelen. Aan de positie van allochtonen met een achterstand wordt in het geheel geen aandacht besteed.

 

Het eindrapport is niet alleen te beperkt in opzet, het bevat ook talloze tegengestelde uitspraken en onnodige herhalingen. Op veel plaatsen wordt bestaand beleid tot uitgangspunt genomen, zonder de vraag aan de orde te stellen of dit de waan van de dag te boven gaat en daardoor aan visionaire waarde tekort komt.

 

De fractie van de Burger Partij Amersfoort ( BPA ) kan zich goed vinden in de tot nog toe binnengekomen reacties van de Vereniging van Amersfoortse Bedrijven (VAB) en de Samenwerkende Groeperingen Leefbaar Amersfoort (SGLA).

 

Fractie Burger Partij Amersfoort

Kees Kraanen, Ruud Schulten, Raphaël Smit, Gerard van Vliet, Hans van Wegen, Joke Woudenberg