Gemeente Amersfoort

 

 

Vragen

 

2008, nummer 118

                                                                                                                                    Docsnr. 2949940

__________________________________________________________________________________

 

VRAGEN van het raadslid K. Kraanen, G. van Vliet en H. van Wegen (BPA) inzake Amersfoort wil coffeeshops legaliseren  gedaan overeenkomstig artikel 43 van het reglement van orde voor vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort (CST , nr. 2930252; ontvangen d.d. [24-11-08).

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 23 december 2008)

__________________________________________________________________________________

Inleiding

Legaliseren coffeeshops / De gemeente Amersfoort wil coffeeshops legaliseren.

In de praktijk balanceren coffeeshop- eigenaren vaak op het randje van de  illegaliteit wat betreft het verkrijgen van de softdrugs. Leveranciers zouden vaak uit het criminele circuit komen.

Niet alle gemeenten zijn voorstander  van dit idee. Zo vindt burgemeester Noordergraaf van Soest dat de coffee- shops dicht moeten.

Hierboven de letterlijke tekst zoals aangetroffen op Omroep Amersfoort. Nu kunnen wij ons geen besluit van de gemeenteraad “herinneren” waar dit zou zijn besloten. Ook binnen de coalitie fractie`s  zal deze boodschap als een verrassing komen.

Derhalve gaarne beantwoording van de onderstaande vragen over dit onderwerp.

Vraag 1:

Is het college op de hoogte van bovenstaand bericht?

 

Antwoord 1:

Het college heeft kennis genomen van de landelijke en regionale berichtgeving over het coffeeshopbeleid.

 

Vraag 2:

Komt het bericht voort uit een persbericht door uw college?

 

 

 

Antwoord 2:

Nee, het bericht is gebaseerd op artikelen in Binnenlands Bestuur en NRC Handelsblad, die in november met resultaten kwamen van eigen onderzoeken onder burgemeesters van grote steden. De burgemeester van Amersfoort heeft aan beide onderzoeken haar medewerking verleend.

 

Vraag 3:

Welk besluit van de gemeenteraad ligt ten grondslag aan deze berichtgeving?

 

Antwoord 3:

Zie antwoord vraag 2 en 4.

 

Vraag 4:

Is bovenstaand bericht gebaseerd op uitlatingen van de burgemeester tijdens de “weed-top”? Zo ja, welk overleg en waar heeft daaraan ten grondslag gelegen?

 

Antwoord 4:

Nee, de burgemeester noch het college hebben  uitgespraken gedaan over het veranderen van de huidige status van coffeeshops.

Naar aanleiding van het recente voornemen van de burgemeesters van Bergen op Zoom en Roosendaal om de daar aanwezige coffeeshop te sluiten in verband met ernstige overlast, zijn door de pers in het algemeen en de in het antwoord op vraag 2  genoemde media in het bijzonder, burgemeesters benaderd met de vraag wat hun standpunt is over  het Nederlandse coffeeshopbeleid. In dat kader heeft de burgemeester van Amersfoort aangegeven dat zij van mening is dat het huidige gedoogbeleid heeft geleid tot een betere scheiding tussen soft- en harddrugs, maar dat de achterdeurproblematiek wel problemen met zich meebrengt, die zich met het huidige (juridisch/bestuurlijk) instrumentarium en het huidige beleid niet laten oplossen. Een debat hierover juicht de burgemeester dan ook toe.

De burgemeester heeft altijd uitgedragen zich te willen houden aan het door de gemeenteraad vastgestelde coffeeshopbeleid en zij niet zal schromen hard op te treden tegen coffeeshops waar  illegale activiteiten plaatsvinden en/of die ernstige overlast veroorzaken.

De beantwoording van de gestelde vragen heeft in sommige media geleid tot ongenuanceerde berichtgeving over het Amersfoortse standpunt.

 

Vraag 5:

Indien uw college zich achter deze uitspraken kan scharen, hoe denkt u daarin dan de Raad te betrekken?


Antwoord 5:

Niet van toepassing.

 

Vraag 6:

Vindt u het niet merkwaardig dat de zeer professionele communicatie van de gemeente niet kan voorkomen dat dit soort berichten in de Amersfoortse samenleving tot onrust leiden?

 

Antwoord 6:

Het is betreurenswaardig dat in sommige media ongenuanceerde berichtgeving plaatsvindt over een onderwerp als dit. De communcatiemedewerkers van de gemeente zijn altijd beschikbaar om journalisten juist te informeren.

Overigens hebben diverse andere lokale media naar aanleiding van landelijke berichtgeving de gemeente actief benaderd met vragen over het standpunt van de burgemeester. In die media heeft u een uitgebreide toelichting kunnen lezen.