Burger Partij Amersfoort ( BPA )

Fractie

College van B&W der Gemeente Amersfoort

T.a.v. mevrouw A. van Vliet-Kuiper

Stadhuisplein 1

3811 LM Amersfoort

Amersfoort, 4 september 2002

Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,

Op grond van artikel 37 Reglement van Orde voor de raad, wil de Burger Partij Amersfoort ( BPA ) graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.

Inleiding:

Uit het Informatieboek Nieuwland uit 1996 , op blz. 47 blijkt dat er toen al vergevorderde plannen waren voor een tennisbaan aan het Bitterkruid.

De letterlijke tekst uit het Informatieboek Nieuwland luidt:

Wilt in in uw nieuwe wijk op de sportieve toer ? Een goed voornemen : sport is immers uitstekend voor uw " binnenmilieu " - uw lichamelijke en geestelijke gezondheid. enz. enz. enz. De sportvelden treft u buiten het centrum aan. Zij liggen aan de Zevenhuizerstraat. Er zijn vier voetbalvelden en acht tennisbanen. U bereikt ze te voet, per fiets of brommer, met de bus of uw eigen auto, via de Nieuwlandseweg.

De vragen:

  1. Is het juist, dat er extra noodlokalen, een speellokaal en een speel terrein alsmede zeventien parkeer plaatsen komen op het terrein van het reeds in 1996 beloofde tennispark nabij het Bitterkruid in de wijk Nieuwland?
  2. Om hoeveel noodlokalen gaat het precies 3, 4 of 5?
  3. Waarom verhuizen de vijf noodlokalen aan de Seisjespeergaarde, die nu in gebruik zijn bij de scholen "De Boren"en "De Malelande" naar het reeds in 1996 beloofde tennispark in Nieuwland aan de Bitterkruid?
  4. Kan het college van B& W een indicatie geven van de kosten die gemoeid zijn met deze verhuizing van de nood locaties en de aanpassing van de vereiste infra structuur?
  5. Waarom is er niet tijdig naar een structurele oplossing gezocht om hiermee de wachtlijst problematiek van deze scholen op te lossen?
  6. Wat doet B&W om tot een structurele oplossing van de wachtlijsten te komen?
  7. Waarom kunnen de huidige leegstaande kantoorpanden in Calveen deze structurele oplossing niet bieden?
  8. Wat zijn de gevolgen voor de verkeersveiligheid van de direct omwonenden, nu het eerste deel van de Nieuwlandseweg en het kruispunt van de Laan van Duurzaamheid worden aangepast ?
  9.  

    Ter info: Het eerste deel van de Nieuwlandseweg is nu alleen een fietspad. Deze weg zal nu worden verbreed en toegankelijk worden gemaakt voor het auto- en vracht verkeer. Zo ontstaat een sluiproute worden voor het vracht- autoverkeer vanaf de Laan van Duurzaamheid richting Calveen en de A1 !

  10. Worden er aan de omwonenden harde garanties afgegeven zodat er over vijf ( 5 ) jaren wel een tennispark komt zoals reeds is vastgesteld in het huidige bestemmingsplan ?
  11. Waarom is nog altijd geen tennispark gerealiseerd, zoals in het bestemmingsplan staat aangegeven? (De plannen om een tennispark te realiseren dateren al vanaf 1996 ! )
  12. Hoe denkt het college van B&W te voorkomen, dat het toekomstige speelterrein bij de nood lokalen als hangplek door jongeren worden gebruikt en daarmee overlast kunnen veroorzaken aan de direct omwonenden?

 

In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording.

 

Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA ),

 

 Ing. J. ( Hans ) van Wegen, Fractie voorzitter BPA.

 

 

 

 

Burger Partij Amersfoort

 

 

________________________________________________________________________________

Vragen door de leden van de gemeenteraad gedaan overeenkomstig artikel 37 van het reglement van orde voor de vergadering van de gemeenteraad van Amersfoort en de daarop door burgemeester en wethouders gegeven antwoorden (WSO nr. :866530; ontvangen 9 september 2002).

 

 

  1. Ja, dat klopt.
  2. Er komen eind dit jaar 3 noodleslokalen, 1 noodspeellokaal, speelterrein, fietsenstalling en 17 parkeerplaatsen. Dat is de eerste fase. Maar er wordt een art. 17 WRO procedure gevolgd voor de plaatsing van maximaal 5 tijdelijke leslokalen. Zodra het nodig is kunnen dan direct 2 tijdelijke leslokalen worden bijgeplaatst. Dat is fase 2.
  3. Destijds heeft B&W aan de omwonenden toegezegd dat de 5 noodlokalen aan de Sijsjespeergaarde worden verwijderd op het moment dat het vierde schoolgebouw aan de Watersteeg (nieuwe gebouw voor de openbare basisschool De Border) gereed is. De geplande opleverdatum is door de bestuurscommissie van de openbare school helaas niet gehaald. Daardoor moeten de noodlokalen nog een paar maanden blijven staan en hebben wij de bouwvergunningstermijn in overleg met de omwonenden 5 maanden verlengd tot maximaal 1 januari 2003. Een langere verlenging is voor de omwonenden absoluut niet acceptabel. De noodlokalen Sijsjespeergaarde verhuizen uiterlijk eind december 2002 naar Vathorst. Er komen nieuwe noodlokalen op het tennispark.
  4. De kosten voor fase 1 bedragen:
  5. E 500.000,= voor de onderwijsinvestering

    E 100.000,= voor de verkeersvoorziening

    E pm voor gefaseerde aanleg tennisbanen

    E pm voor eventuele inkomstenderving van de tennisvereniging.

  6. Structurele oplossingen moeten worden gezocht in permanente huisvesting en deze moeten voldoen aan de regelgeving ingevolge de Huisvestingsvervordening. Daarom zal altijd een gedeelte van de benodigde capaciteit in tijdelijke huisvesting opgelost moeten worden.
  7. Uiteraad pogen we zoveel mogelijk te komen tot structurele oplossingen. Maar het werken met demografische modellen op de langere termijn geeft altijd een mate van onzekerheid.
  8. Kantoren op Calveen zijn niet bespreekbaar met de schoolbesturen. Het is moeilijk kantoren geschikt te maken voor (basis)onderwijshuisvesting (speelruimte etc.).
  9. Het eerste deel van het huidige fietspad Nieuwlandseweg (tot aan de afslag noodlokalen) wordt bestemd voor autoverkeer. Achter de bomen komt een nieuw vrijliggend fietspad. Het wordt geen sluiproute voor (vracht)autoverkeer naar Calveen en de A1, omdat het tweede gedeelte Nieuwlandseweg alleen fietspad blijft. De veiligheid van de direct omwonenden is derhalve gewaarborgd.
  10. Het is de bedoeling om de plannen voor het tennispark nog dit najaar af te ronden, daarna de RO- procedure te volgen en in de loop van 2003 te starten met de aanleg van 6 banen, het clubhuis en het parkeerterrein. In 2004 kan het park dan in gebruik worden genomen. De 2 resterende banen worden aangelegd als de noodlokalen verwijderd zijn.
  11. Na aanvankelijke vertraging in de grondverwerving heeft het overleg met de tennisvereniging in oprichting (i.o.) nogal wat tijd gevergd. Ook de wisselende samenstelling van het bestuur en daarmee gepaard gaande gewijzigde opvattingen over een plan hebben tot vertraging geleid. We hopen echter met het huidige bestuur van de vereniging i.o. binnen afzienbare tijd tot een oplossing te komen en het park te realiseren.
  12. Streven is dit soort ongewenste situaties te voorkomen. Maar gelijk elders in de stad zijn daarvoor geen harde garanties af te geven.

 

 

 

24 september 2002.

<<<