Persbericht

Sectie Communicatie

 

nummer: 342

datum: 7 december 2004

 

 

Amersfoorts Stadstoezicht mag straks beboeten

Het Amersfoortse College van Burgemeester en Wethouders wil Stadstoezicht in 2005 omvormen tot een ‘veiligheidsbedrijf’. Hiervoor wordt een bedrag van 400.000 euro vrijgemaakt. Stadstoezicht moet een belangrijke functie gaan vervullen in het nieuwe veiligheidsbeleid van de gemeente. Het is de bedoeling dat de Stadstoezichthouders een aantoonbaar positief effect krijgen op zowel de veiligheid als het veiligheidsgevoel in de stad. Dit moet mogelijk worden door een deel van de toezichthouders op te leiden tot buitengewoon opsporingsambtenaar (‘boa’). Hierdoor kan Stadstoezicht naast signaleren ook daadwerkelijk optreden tegen overtredingen van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

Op dit moment heeft Stadstoezicht vooral een signaleringsfunctie: de 16 toezichthouders melden onveilige of illegale situaties aan bevoegde instanties en registreren het doen en laten van veelplegers ten behoeve van de politie. Ook wijzen ze het publiek op het fietsverbod in het kernwinkelgebied en assisteren ze bij de aanhouding van winkeldieven. Vanaf – naar verwachting - eind 2005 zullen de toezichthouders in koppels van twee werken, waarbij een van beide opsporingsbevoegd is. Hierdoor kunnen zij boetes uitschrijven voor overtredingen van de APV. Voorbeelden hiervan zijn wildplassen, wildplakken, het verkeerd of te vroeg aanbieden van afval, het los laten lopen van honden op plaatsen waar dat niet mag, het verkeerd parkeren van fiets of bromfiets en het veroorzaken van geluidshinder.

Toezicht op hotspots

Het gemeentebestuur wil Stadstoezicht bovendien veel gerichter gaan inzetten dan nu het geval is. Een werkplan bepaalt straks de inzet van de toezichthouders. Hun werkgebied wordt het komend jaar uitgebreid naar de vier hotspots in de stad: de binnenstad, het Neptunusplein, Noordewierweg en Schothorst-Noord. Op deze hotspots wordt de sociale onveiligheid met uiteenlopende maatregelen aangepakt. Door hun nieuwe bevoegdheden kunnen zij bijdragen aan het vergroten van de efficiency en slagkracht van het gemeentelijk handhavingsapparaat.

Extra geld

De toezichthouders zijn formeel in dienst van de stichting Stadstoezicht in Utrecht. De dagelijkse aansturing vindt plaats door twee medewerkers van de politie Eemland zuid.

Tot 1 januari dit jaar werden de toezichthouders grotendeels betaald uit subsidies voor ‘ID-banen’. Banen waarmee langdurig werklozen weer perspectief op regulier werk moeten krijgen. Omdat deze subsidieregeling is vervallen, moet de gemeente op zoek naar andere middelen. Voor de omvorming en financiering van Stadstoezicht heeft het College tot in elk geval 2007 een extra bedrag van 400.000 euro per jaar vrij kunnen maken. Dit bedrag is grotendeels afkomstig uit het budget voor Grote-Steden-Beleid, bestaand budget voor de overhead en huisvesting van Stadstoezicht en subsidies voor arbeidsreïntegratie.